Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye Yüzyılı'nı ulaştırma koridorlarıyla şekillendirdiklerini belirtti. Ticaretin hızlandığını ve sınırların aşıldığını ifade eden Uraloğlu, yeni projelerle bu dinamiklerin destekleneceğini vurguladı.
OECD Yükselen Pazarlar Forumu’nda konuşan Uraloğlu, “Ticaret hızlanıyor, sınırlar aşılıyor ve biz, Türkiye Yüzyılı’nı ulaştırma koridorlarıyla şekillendiriyoruz” dedi. Uraloğlu, Kalkınma Yolu Projesi ile Asya ile Avrupa arasındaki geçiş süresinin mevcut deniz yollarına kıyasla 15 güne kadar kısaltılmasının hedeflendiğini belirtti. Ayrıca, Irak ile Kalkınma Yolu Projesi’nin nihai anlaşmasının çok yakında imzalanacağını duyurdu.
Uraloğlu, kalkınma yolunun sadece bir altyapı projesi değil, aynı zamanda ekonomik fırsatlar sunan bir girişim olduğunu vurguladı. Projenin tamamlanmasıyla birlikte, Asya ile Avrupa arasındaki ticaretin canlanması bekleniyor. Uraloğlu, “Bu bağlamda, ulaştırma bağlantılarının kesintisiz şekilde devam etmesi için yeni alternatiflerin geliştirilmesi önem teşkil etmektedir” dedi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı, Türkiye’nin, Asya ile Avrupa’yı birleştiren doğu-batı koridorunda doğal bir köprü olduğunu belirtti. Uraloğlu, “Ülkemiz, kıtalararası ulaştırma koridorlarının sağlıklı işlemesinde bir nevi kilit taşı görevi görüyor” ifadesini kullandı. Bu projeler, Türkiye’nin jeopolitik ve ekonomik ağırlığını artıracak.
Son 23 yılda ulaştırma ve altyapıya 290 milyar dolarlık yatırım yapıldığını belirten Uraloğlu, bu yatırımların sivil havacılık, demiryolları ve karayolları gibi birçok sektörde gerçekleştirildiğini ifade etti. Uraloğlu, “Marmaray’la kıtaları birleştiriyor, Yavuz Sultan Selim ve 1915 Çanakkale Köprüleri’yle uluslararası ticaretin yollarını açıyoruz” dedi.
Uraloğlu, İstanbul’da düzenlenecek “Küresel Ulaştırma Bağlantısallığı Forumu” ile İstanbul’u ulaştırma bağlantısallığı konularının tartışıldığı bir merkez haline getirmeyi hedeflediklerini belirtti. “Güçlü ve entegre bir ulaştırma ağı, yalnızca ticareti kolaylaştırmakla kalmaz, aynı zamanda bölgeler arasında ekonomik fırsatların daha adil dağılmasını sağlar” diye ekledi.
Uraloğlu, Orta Koridor’un kapasitesini artırmak için çalışmaların sürdüğünü belirtti. “Bu bağlamda, Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı’ndan Zengezur Koridoru’na kadar birçok projeyle Orta Koridor’un kapasitesini artırmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi. Uraloğlu, yeni demir yolu ve kara yolu altyapı yatırımları için ön tasarımların tamamlandığını da duyurdu.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı, “Irak ile Kalkınma Yolu Projesi’nin nihai anlaşmasını imzalayarak önemli bir eşiği daha aşmayı planlıyoruz” ifadesiyle projenin önemine dikkat çekti. Bu projeler, Türkiye’nin uluslararası bağlantısallığını artıracak ve bölgesel istikrarı güçlendirecektir.