Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, İstanbul Havalimanı’nda başlayacak olan 3’lü pist operasyonları için yerli simülatörle eğitim verileceğini açıkladı. Bu uygulama, Avrupa’da bir ilk olma özelliği taşıyor. Eğitim süreçleri, hava trafik kontrolörlerinin bilgi ve becerilerini geliştirmeye yönelik önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) ve TÜBİTAK tarafından geliştirilen Türkiye’nin ilk yerli ve milli hava trafik kontrolörü eğitim simülatöründe verilen eğitimlere ilişkin yazılı açıklama yaptı. Bakan, simülatörün hava trafik kontrolörlerinin eğitim süreçlerine katkı sağlayacağını belirtti.
Yerli simülatör ile stajyer hava trafik kontrolörlerinin teorik bilgilerini gerçekçi senaryolarla pekiştirdiklerini vurgulayan Bakan Uraloğlu, “Yaptığımız düzenlemelerle aktif görevde bulunan hava trafik kontrolörleri için de ileri düzey eğitimler ve zorlu operasyonel senaryolarla deneyim kazanmalarına imkân sağlayacağız.” dedi. Eğitim tekrarlarının artırılması, mesleğe yönelik temel bilgi ve becerilerin geliştirilmesine katkıda bulunacak.
Bakan Uraloğlu, simülatör uygulamasının Türk havacılık sayfasında uzun yıllardır önemli bir yer tuttuğunun altını çizdi. Bu sayede, hava trafik kontrolörlerinin eğitim kapasitesinin önemli ölçüde arttığı ifade edildi.
Yerli simülatör projesi kapsamında Esenboğa Havacılık Akademisi’ne DHMİ tarafından geliştirilen 2 adet 180 derece Meydan Kontrol Simülatör Sistemi’nin kurulduğunu bildiren Bakan Uraloğlu, “Ankara’da bulunan Hava Trafik Kontrol Merkezi’ne ise 21 pozisyonlu Yaklaşma ve Saha Kontrol Simülatör Sisteminin kurulumunu gerçekleştirdik.” dedi. Bu gelişmeler, eğitim süreçlerinin daha geniş kapsamlı olarak devam edeceğini gösteriyor.
Bakan Uraloğlu, genel havacılık faaliyetlerinin devam ettiği İstanbul Atatürk Havalimanı’nda bulunan mevcut simülatör sistemlerine de Sabiha Gökçen Havalimanı’nın 3 boyutlu simülatör modellerinin entegre edildiğini belirtti. Bu sayede, hava trafik kontrolörlerinin eğitim süreçleri daha etkili hale getirilecek.