Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu'nda düzenlenen zirvede ulaşım koridorlarının güçlendirilmesi ve alternatif rotaların oluşturulmasının önemine dikkat çekti. Bakan Uraloğlu, ulaşım sistemlerinin ekonomik kalkınmanın temel taşları olduğunu vurguladı. Alternatif rotaların oluşturulması ve ulaşım modlarının çeşitlendirilmesi gerektiğini belirtti.
Bakan Uraloğlu, Cenevre'de düzenlenen panelde yaptığı konuşmada, ulaşım koridorlarının güçlendirilmesinin sürdürülebilir kalkınma açısından önemli olduğunu ifade etti. “Ulaştırma koridorlarımızı güçlendirerek sürdürülebilir kalkınmanın teşviki açısından ciddi katkılar ortaya koymuş olacağız.” dedi. Bu bağlamda, Kalkınma Yolu Projesi'nin yeni yatırım olanakları oluşturacağına inandığını belirtti.
Uraloğlu, ulaşım sistemlerinin kırılganlığına dikkat çekerek, COVID-19 pandemisi ve diğer küresel krizlerin ulaşım ağlarının hassasiyetini gösterdiğini vurguladı. “Günümüz dünyasında, alternatif rotalar oluşturmak, ulaşım modlarını çeşitlendirmek ve ulaştırma ağlarını daha dayanıklı hale getirmek kaçınılmaz bir öncelik haline gelmiştir.” şeklinde konuştu.
Bakan Uraloğlu, dünya ticaretinin artışıyla birlikte deniz yolu taşımacılığının da arttığını belirtti. Ancak, kara üzerinden yapılan taşımaların aynı oranda artmadığını ifade etti. “Kara üzerinden yapılan taşımaların arttırılması her daim bir ihtiyaçtır.” dedi. Bu durumun, mevcut hatlardaki kapasitenin artırılması ve yeni güzergahların devreye alınması ile çözülebileceğini belirtti.
Uraloğlu, “Ulaştırma koridorlarımızı güçlendirerek, aynı zamanda bölgeler arası ekonomik eşitsizliklerin azaltılması, az gelişmiş bölgelerin pazarlara erişiminin kolaylaştırılması ve sürdürülebilir kalkınmanın teşvik edilmesi açısından ciddi katkılar ortaya koymuş olacağız.” ifadelerini kullandı.
Ulaştırma sistemlerinin tam kapasiteyle çalışmasını engelleyen altyapı farklılıkları ve düzenleyici engellerin aşılması gerektiğini belirten Uraloğlu, güçlü bölgesel iş birlikleri ve modernizasyon projelerinin önemine dikkat çekti. “Ancak, altyapı farklılıkları, düzenleyici engeller ve sınır geçişlerindeki uyumsuzluklar, ulaştırma sistemlerinin tam kapasiteyle çalışmasını engellemektedir.” dedi.
Uraloğlu, ITC 2030 Stratejisi'nin ulaştırma bağlantılarının geliştirilmesi için somut bir yol haritası sunduğunu belirtti. “Demiryolu taşımacılığının güçlendirilmesi, ulaştırma altyapılarının modernizasyonu, çok modlu taşımacılık sistemlerinin yaygınlaştırılması ve sınır geçişlerinin kolaylaştırılması, bu stratejinin temel hedefleri arasındadır.” açıklamasında bulundu.
Bakan Uraloğlu, dijitalleşmenin ulaştırma sistemlerini daha hızlı, verimli ve sürdürülebilir hale getirmek için hayati öneme sahip olduğunu vurguladı. “Sadece altyapı yatırımları yapmak yeterli değildir. Bugünün dünyasında, dijitalleşme, akıllı lojistik ve sınır geçişlerinde prosedürlerin sadeleştirilmesi gerekmektedir.” dedi.
Uraloğlu, Türkiye'nin sınır ötesi taşımacılığında karşılaşılan zorlukları aşmak için karayolu ve demiryolu bağlantılarını güçlendirmeyi hedeflediklerini belirtti. “Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı ve Kars-Nahçıvan Demiryolu Projesi gibi stratejik yatırımlarımız, bu hedef doğrultusunda hayata geçirilmektedir.” şeklinde konuştu.
Bakan Uraloğlu, ulaştırma altyapısına yapılan yatırımların yalnızca iki noktayı birbirine bağlamakla kalmaması gerektiğini ifade etti. “Bölgesel bağlantısallık, daha az gelişmiş bölgelerin ekonomik aktivitelere entegre edilmesini sağlayarak onları kalkınmanın bir parçası haline getirebilir.” dedi. Bu bağlamda, Kalkınma Yolu Projesi'nin yeni yatırım olanakları oluşturacağına inandığını belirtti.
Uraloğlu, ulaştırma koridorlarının hem bölgesel kalkınma hem de komşu ülkelerle bağlantısallığı artırma açısından büyük bir fırsat sunduğunu vurguladı. “İyi planlanmış ulaştırma koridorları, yalnızca yük taşımacılığına değil, doğrudan yatırım ve üretim süreçlerine de ivme kazandırarak bölgesel kalkınmayı hızlandırabilir.” şeklinde konuştu.