Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye'nin ulaşım ve altyapı projelerini tanıttı. Şam ve Halep havalimanları, Kalkınma Yolu Projesi ve demiryolu ağının genişlemesi gibi konular gündeme geldi. Uraloğlu, Türkiye’nin ulaşım alanındaki hedeflerini ve projelerini detaylandırarak, uluslararası iş birliklerinin önemine vurgu yaptı.
Kalkınma Yolu Projesi, Türkiye'nin ticaret koridoru olma konumunu güçlendirecek önemli bir girişimdir. Uraloğlu, Uzak Doğu’dan yola çıkan bir yükün Londra’ya ulaşım süresinin 25 güne düşeceğini belirtti. Bu proje, Basra Körfezi’ndeki FAW Limanı’ndan başlayarak, Kapıkule'den Avrupa'ya bağlanacak.
Uraloğlu, “Aynı zamanda da Karadeniz, Akdeniz ve Ege Bölgesi'ne bağlanacak. Türkiye'nin bir ticaret koridoru olma konumunu daha da güçlendirmiş olacak.” ifadelerini kullandı. Proje, Irak, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri ile iş birliği içinde yürütülmektedir.
Bakan Uraloğlu, Suriye’ye Türkiye’den destek verdiklerini vurguladı. “Biz de sadece 10 gün sonra Suriye'ye, Halep ve Şam havalimanlarına bir heyet gönderdik.” dedi. Uraloğlu, bu havalimanlarının yeniden faaliyete geçirilmesi için gerekli tespitlerin yapıldığını belirtti.
Uraloğlu, “Öncelikle Şam sonra Halep Havalimanı’nı ayağa kaldıracağız.” diyerek, radar sistemleri ve diğer elektronik cihazların yenileneceğini açıkladı. Bu süreçte, Türk Hava Yolları'nın haftada 3 sefer düzenlemeye başladığını ifade etti.
İstanbul’un şehir içi trafiği hakkında da açıklamalarda bulunan Uraloğlu, “İstanbul için yaptığımız çalışmaya göre bin 4 kilometrelik bir raylı sistem ihtiyacı var.” dedi. Uraloğlu, İstanbul’a yaklaşık 162 kilometrelik bir demiryolu ve metro hattı kazandırıldığını belirtti.
Devam eden projeler arasında İstanbul Havalimanı-Halkalı ve Çamlıca Camii-Bosna Bulvarı arasındaki çalışmalar yer almaktadır. Uraloğlu, bu projelerin tamamlanmasıyla İstanbul’un ulaşım hattının 400 kilometreye ulaşacağını ifade etti.
Bakan Uraloğlu, 5G teknolojisinin yaygınlaştırılması için bu yıl ihale yapılacağını ve 2026’da ülke genelinde sinyal almayı hedeflediklerini açıkladı. Galatasaray ve Trabzonspor statlarının da 5G deneme lisansına dahil edildiğini belirtti.
Uraloğlu, Türkiye'deki sosyal medya platformlarının tamamının temsilci atadığını ve bu konuda toplumun korunması için çalışmalar yapıldığını ifade etti. “Özellikle şu an bizim hem insanımızı hem de gençlerimizi koruma noktasında yapmamız gerekenler var.” dedi.
Uraloğlu, 2002’de 11 bin kilometre olan demiryolu ağının, 2028’e kadar yaklaşık 17 bin 500 kilometreye ulaşacağını belirtti. Mevcut konvansiyonel hatların elektrikli ve sinyalli hale getirildiğini ifade etti.
Uraloğlu, “2053 yılında ise yaklaşık 28 bin 500 kilometre demiryolu hattını tesis etmiş olacağız.” diyerek, Samsun’dan Sarp’a kadar gidecek olan hattın projelendirme çalışmalarına başlandığını açıkladı.