Milliyetçi Hareket Partisi lideri Devlet Bahçeli, 1 Ekim'de Türkiye Büyük Millet Meclisi'ndeki yasama yılı açılışında DEM Parti eş başkanları ile el sıkıştı. Ardından partisinin grup toplantısında teröristbaşı Öcalan'a 'Terör örgütü PKK'ya silah bırakma çağrısı yap' mesajı yolladı. Bunun üzerine DEM Parti'nin başvurusu sonrası heyet, dün İmralı'da Öcalan ile görüşme yaptı.
Görüşme sonrası DEM Parti'den yapılan açıklamada Öcalan'ın 'Sürecin başarısı için en önemli zemin TBMM'dir. Gereken pozitif adımı atmaya ve çağrıyı yapmaya hazırım' mesajı paylaşıldı. DEM'in İmralı mesajı sonrası MHP'den ilk açıklamayı MHP Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mevlüt Karakaya yaptı. Karakaya, sürecin Türkiye için 100 yılın fırsatı olduğunu belirtirken önemli ifadeler kullandı.
Karakaya, Bahçeli'nin Meclis'in açılış günündeki DEM Partililerle olan teması ve grup toplantılarında yaptığı çağrıların süreci hızlandırdığını ifade etti. Kamuoyunda bu konunun yoğun bir şekilde tartışılması mümkün oldu. Bu çağrının bir devlet politikası şeklinde devam etmesi, süreci bugünkü aşamaya getirdi.
Ayrıca, Karakaya, bu konuyla ilgili süreçte önemli bir rolü olan Bahçeli'nin bir değerlendirmesinin olacağını belirtti. Bu çağrıya pozitif bir yaklaşım içerisinde olduklarını ifade eden MHP, Bahçeli'nin değerlendirmesini beklemenin en doğrusu olacağını vurguladı.
Karakaya, Türkiye'nin PKK ile ilgili 40 yıldır bir mücadele sürdürdüğünü belirtti. Bu süreçte Türkiye'nin hem manen hem de madden ciddi kayıplara uğradığını ifade etti. Ekonomik konuların yanı sıra, kaybedilen canların ve maddi kayıpların da konuşulması gerektiğini vurguladı.
Türkiye'nin refaha kavuşması için terörle olan mücadelenin tamamen ortadan kaldırılması gerektiğini belirten Karakaya, son yıllarda güney sınırlarında PKK'nın bir alan bulduğunu ve Türkiye'nin bekası için ciddi bir tehdit oluşturduğunu ifade etti. Türkiye'nin mücadelesinin devam ettiğini ve PKK'nın uzantılarının Türkiye'ye karşı hasmane tutumlarını sürdürdüğünü belirtti.
Karakaya, Türkiye'deki büyük şirketlerin çoğunun Kürt kökenli kardeşler tarafından yönetildiğini ifade etti. Diyarbakır Cezaevi'nde yaşananların yanı sıra Mamak Cezaevi'nde yaşananların da konuşulması gerektiğini belirtti. Mamak'taki ülkücülerin çektiği eziyetlerin uluslararası denetçiler tarafından gözlemlendiğini hatırlattı.
Türkiye'nin önemli bir aşamaya geldiğini ve belki de 100 yılın bir fırsatının ortaya çıktığını vurgulayan Karakaya, Türkiye'nin harcadığı enerjiyi kendi gelişimine ve insanının refahına harcayacağını belirtti. Huzur içerisinde daha refah bir Türkiye'yi inşa etme fırsatının yakalandığını ifade etti.