Kınalı-Malkara Otoyolu’nun temeli atıldı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, projenin İstanbul-Çanakkale arasını 2 saate düşüreceğini açıkladı. Otoyol, Marmara Otoyol Ringinin kuzey cephesini birleştirecek.
Kınalı-Malkara Otoyolu, 1915 Çanakkale Köprüsü ve Malkara-Çanakkale Otoyolu’nun İstanbul’a kadar ulaşmasını sağlayacak. Uraloğlu, bu yol sayesinde İstanbul-Tekirdağ arasının 1 saatin altına düşeceğini belirtti. Ayrıca, İstanbul-Çanakkale arasındaki ulaşım süresi de 2 saate inecek.
Bu proje, Türkiye’nin ulaşım altyapısında önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Uraloğlu, “Kınalı-Malkara Otoyolu’nun tamamlanmasıyla Osmangazi, Yavuz Sultan Selim ve 1915 Çanakkale Köprüsü arasında kesintisiz otoyol bağlantısı sağlanacak.” dedi.
Çanakkale Deniz Zaferi’nin 110. yıl dönümünde düzenlenen törenle, Kınalı-Malkara Otoyolu Projesi’nin temeli atıldı. Törene Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu katıldı. Uraloğlu, törende yaptığı açıklamada, “Son 23 yıl içerisinde Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde ülkemize 1915 Çanakkale Köprüsü ve Malkara-Çanakkale Otoyolu gibi daha nice eserler kazandırdık.” ifadelerini kullandı.
1915 Çanakkale Köprüsü, açıldığı günden bu yana yaklaşık 7 milyon aracın geçiş yaptığı bir yapı olarak dikkat çekiyor. Uraloğlu, bu projelerin Türkiye’nin ulaşım altyapısına büyük katkı sağladığını vurguladı.
Uraloğlu, 2002 yılından bu yana Çanakkale’nin ulaşım ve iletişim altyapısı için yaklaşık 218 milyar lira yatırım gerçekleştirdiklerini belirtti. 20 kilometre olan bölünmüş yol uzunluğunun 438 kilometreye çıkarıldığını ifade etti. Ayrıca, Çanakkale’de inşa edilen 6 adet tünel ile ulaşım süresinin önemli ölçüde kısaldığını kaydetti.
Uraloğlu, “Kaz Dağlarındaki ulaşım süresini 50 dakikadan 5 dakikaya indirerek Çanakkale ve İzmir limanlarının hinterlandında bulunan lojistik karayolu altyapısını güçlendirdik.” dedi. Bu tür yatırımlar, bölgenin ulaşım standartlarını yükseltmeyi hedefliyor.
Kınalı-Malkara Otoyolu tamamlandığında, İstanbul-Tekirdağ arasındaki yolun 114 kilometreye düşeceği öngörülüyor. Uraloğlu, “Yıllık yaklaşık 2,7 milyar lira tasarruf edileceğine dikkati çekti. Çevreye zarar veren araçların karbon emisyonunu da 23 bin ton azaltarak doğanın korunmasına katkı sağlayacağız.” dedi.
Bu proje, Türkiye’nin ulusal kalkınma hamlesinde önemli bir rol oynayacak. Uraloğlu, “Otoyol ringinin tamamlanmasıyla Batı Anadolu boyunca yoğunlaşan trafik yükü Marmara Denizi’nin batı kıyısından güney yönüne doğru dengelenecektir.” şeklinde konuştu.
Marmara Otoyol Ringinin tamamlanmasıyla birlikte, Türkiye’nin ulaşım altyapısının güçlendirilmesi hedefleniyor. Uraloğlu, “Marmara Otoyol ringinin 925 kilometrelik kesimi trafiğe hizmet ediyor. Kınalı-Tekirdağ-Çanakkale Otoyolu’nun 127 kilometrelik Kınalı-Malkara Kesiminde çalışmaları başlatıyoruz.” dedi.
Bu projeler, Trakya ve Batı Anadolu’daki sanayi, ticaret ve hizmet sektörlerinin ivme kazanmasına katkı sağlayacak. Uraloğlu, “Olası bir İstanbul depreminde İstanbul’un batısındaki tahliyelerin gerçekleşmesinde 1915 Çanakkale Köprüsü’nün daha etkin kullanılmasının sağlanacağını” da sözlerine ekledi.