Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, balıkçı gemilerinde istihdam artışı ve yeni düzenlemeler hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Balıkçı esnafıyla sahurda bir araya gelen Uraloğlu, denizcilik sektöründeki gelişmeleri paylaştı. Bakan, gemi insanlarının ticari gemilerdeki hizmetleriyle denizde emniyet sertifikalarını yenileyebileceğini belirtti.
Uraloğlu, balıkçı gemilerinde çalışacak gemi insanı kaynağının artacağını öngördüklerini ifade etti. Ayrıca, kabotaj sefer bölgesinde yeterlik değişimine gerek kalmadan balıkçı gemilerinde çalışabileceklerini vurguladı.
Bakan Uraloğlu, Gemiadamları ve Kılavuz Kaptanlar Eğitim ve Sınav Yönergesi’nde bu ay içinde yeni düzenlemeler yapacaklarını açıkladı. Bu düzenlemelerle, balıkçı gemilerinde çalışacak tayfa ve kaptanların uzmanlık belgelerinin yenileme zorunluluğu kaldırıldı.
Uraloğlu, sağlık raporu alımlarına da kolaylık getirildiğini belirtti. Sağlık raporlarının geçerlilik süresi beş yıl olarak belirlendi. Bu sayede balıkçılar için önemli kolaylıklar sağlanmış oldu.
Uraloğlu, Türkiye’nin denizlerle çevrili olmasının balıkçılık sektörü için önemli bir potansiyel oluşturduğunu ifade etti. Ülkemizde kayıtlı 46 bin 358 adet ticari gemi ve su aracı bulunduğunu, bunlardan 21 bin 917 adedinin balıkçılık faaliyeti gösterdiğini belirtti.
150 groston ve üzeri balıkçılık faaliyetleri gösteren gemi sayısının 2017 yılında 279 iken, 2024 yılında 445’e çıkarak yüzde 59 oranında bir artış gösterdiğini açıkladı. Bu teknelerin uluslararası sularda çalışabilecek kapasitede olduğunu vurguladı.
Uraloğlu, balıkçı barınaklarının sayısının 400’e yükseldiğini belirtti. 2002 yılında 302 balıkçı barınağı bulunduğunu, bunların onarıldığını ve yeni barınakların inşa edildiğini ifade etti.
ÖTV’siz yakıt desteği konusunda da önemli rakamlar paylaştı. 1 Ocak 2004 tarihinden bu yana balıkçı gemilerine verilen yakıt desteğinin 1 milyon 756 bin ton olduğunu açıkladı.
Uraloğlu, Türkiye’nin balık avlama gemileri inşasında önemli bir konumda olduğunu belirtti. Son yıllarda balık avlama gemisi inşasında ve bakım onarımlarında büyük ilerlemeler kaydedildiğini vurguladı.
Ülkemizin, dünya balıkçılığında önde gelen ülkelerle rekabet edebilecek kapasitede olduğunu belirten Uraloğlu, balıkçıların işlerini kolaylaştırmak için gerekli adımları atmaya devam edeceklerini ifade etti.