Yatırım araçlarının reel getiri oranları incelendiğinde, devlet iç borçlanma senetleri (DİBS) ve borsa yatırımcılarının kayba uğradığı görülmektedir. Ancak, mevduat faizi yatırımcılarına kazanç sağlamıştır. Ekim 2020'den sonra, mevduat faizi enflasyonun üzerinde reel getiri sunmuştur.
TÜİK verilerine göre, yatırım araçlarının reel getiri oranları incelendiğinde, DİBS yüzde 5,05, dolar yüzde 16,14, avro yüzde 16,65 ve BIST 100 endeksi yüzde 18,35 oranında kayba yol açmıştır. Bu durum, yatırımcıların güvenli liman arayışlarını artırmıştır. Mevduat faizi ise yüzde 0,78 ile kazandırmıştır.
Mevduat faizi yıllık bazda yüzde 39,18 getiri sağlamış ve böylece yatırımcılarına enflasyonun üzerinde bir kazanç sunmuştur. Bu durum, yatırımcıların mevduat hesaplarına yönelmesine neden olmuştur. Ekonomi yönetimi, enflasyonla mücadele programı çerçevesinde bu durumu desteklemiştir.
Prof. Dr. Eren Çaşkurlu, enflasyondaki düşüşe paralel olarak mevduat faizlerinin arttığını belirtmiştir. Ekonomi yönetimi, yatırımcıları Türk lirasına yönlendirmiştir. Bu süreçte, bankalar yüksek mevduat faizleri ile fon toplamaya gitmiştir. Bu durum, yatırımcıların güvenli liman arayışlarını etkilemiştir.
Mevduat faizlerinin mart ayında reel getiri düzeyinde kalması, yatırımcıların kazanç sağlamasına olanak tanımıştır. Çaşkurlu, ikinci çeyrek sonunda bu trendin değerlendirilmesi gerektiğini vurgulamıştır. Yüksek mevduat faizleri, yatırımcıların ilgisini çekmeye devam etmektedir.
AA Finans'ın TCMB'nin 17 Nisan'da yapacağı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına yönelik beklenti anketi, 21 ekonomistin katılımıyla sonuçlanmıştır. Ekonomistlerin 19'u politika faizinin sabit kalacağını öngörürken, 2'si 350 baz puan artırım yapılacağını tahmin etmiştir. Bu durum, piyasalarda belirsizlik yaratmaktadır.
Mart ayında gerçekleştirilen PPK toplantısında, politika faizi 250 baz puan indirilerek yüzde 45'ten 42,5'e düşürülmüştür. TCMB, geçen ay yapılan ara toplantıda da faizi sabit bırakmıştır. Bu durum, yatırımcıların beklentilerini şekillendirmektedir.
Haber Global'de yer alan verilere göre, 1 milyon TL'nin 1 yıllık faiz getirileri bankalara göre değişiklik göstermektedir. Örneğin, Denizbank %40,5 faiz oranı ile 1.351.518 TL vade sonu tutarı sunmaktadır. Bu oranlar, yatırımcıların tercihlerini etkilemektedir.
QNB Finansbank %35,5, Akbank %32, Garanti BBVA %35 gibi oranlarla dikkat çekmektedir. Yatırımcılar, bu faiz oranlarını değerlendirerek en uygun seçeneği belirlemektedir. Mevduat faiz oranları, yatırımcıların kazançlarını doğrudan etkilemektedir.