Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye'nin otomotiv sektöründeki yatırımların ve elektrikli araçların yükselişinin önemini vurguladı. 2002 yılından bu yana 3 bin 742 yatırım teşvik belgesi düzenlendi. Bu sayede 954 milyar liralık sabit yatırım teşvik edildi ve 184 bin yeni istihdam sağlandı. Otomotiv Sanayii Derneği’nin 50’nci Olağan Genel Kurulu'nda konuşan Kacır, otomotiv üretiminin yıllık 357 binden 1 milyon 365 bine yükseldiğini belirtti.
Otomotiv sektöründe yaşanan dönüşümler dikkat çekici bir hızla devam ediyor. Kacır, ihracatın 37 milyar doları aşarak yeni bir rekora ulaştığını ifade etti. Elektrikli araç satışları, geçen yıl 17 milyon adede ulaştı. Elektrikli araçların küresel otomotiv pazarındaki payı ise yüzde 20’ye yükseldi. Tüketici tercihleri, dünya genelinde olduğu gibi Türkiye'de de hızla değişiyor.
Bu yılın ilk iki ayında hibrit araç satışları bir önceki yıla göre yüzde 74.5, elektrikli araç satışları ise yüzde 71 oranında artış gösterdi. Türkiye otomobil pazarında hibrit araçların payı yüzde 14.8’den yüzde 28.7’ye, elektrikli araçların payı ise yüzde 6.7’den yüzde 12.7’ye yükseldi. Bu trend, otomotiv tedarik zincirinin tüm halkalarındaki firmalar için önemli sonuçlar doğuracak.
Bakan Kacır, elektrikli araç devrimini doğru zamanda yakalayarak kararlılıkla adımlar atmaya devam edeceklerini vurguladı. Bugün 53 binden fazla Togg’un yollarda olduğunu belirtti. Sağlanan desteklerle 11 bin 700’ü hızlı şarj olmak üzere 28 bin 500 şarj bağlantı noktasına ulaşıldı. Hızlı şarj altyapısı, yalnızca son bir yılda iki katına çıkarıldı.
Yakın zamanda ilan edilecek Şarj İstasyonları Destek Programı’nın ikinci çağrısıyla mevcut altyapıya tamamlayıcı rol üstlenecek yeni şarj istasyonları devreye alınacak. Bu gelişmeler, Türkiye'nin elektrikli araç pazarındaki büyümesini destekleyecek ve gelecekteki yatırımlar için zemin hazırlayacaktır.